back Back

Din 2012 inmatricularea unei firme se poate face in 3 zile

[14/03/2012]

Una din primele probleme pe care trebuie sa le rezolve un intreprinzator este solutionarea aspectelor legale referitoare la afacerea pe care doreste sa o demareze sau mai bine zis sa isi infiinteze firma.
In ultimii ani o serie de state au adoptat masuri speciale pentru stimularea intreprinzatorilor, masuri ce prevad simplificarea procedurilor si reducerea termenlor de infiintare a unei firme. In Australia sau in Georgia, problema se rezolva in doua zile, in vreme ce in Ungaria vecina, infiintarea unei firme necesita patru zile. Cel mai rapid poti sa infintezi o firma in Noua Zeelanda, unde ai nevoie de doar 24 ore pentru a te putea apuca oficial de afaceri. Conform celor mentionate in editia 2012 a studiului anual "Doing Business", realizat de Banca Mondiala si International Finance Corporation (IFC), divizia de investitii a Bancii Mondiale, Romania se situeza pe pozitia 63, din 183 de economii analizate, in privinta usurintei cu care se poate initia o afacere. Aceasta pozitie a rezultat in urma analizelor privind numarul procedurilor care trebuiau parcurse de catre intreprinzatori (sase proceduri) si a timpului necesar pentru inregistrarea noii societati comerciale (in Romania - 14 zile).
Anul 2012 aduce pentru Romania o imbunatatire semnificativa in ceea ce priveste timpul necesar pentru infiintarea unei firme. Incepand cu 6 februarie 2012, activitatile comerciale pot fi inregistrate online in trei zile in Registrul Comertului printr-un sistem informatic integrat (https://portal.onrc.ro). Acest lucru a devenit posibil ca urmare a implementarii unui proiect finantat prin Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice” si a cooperarii dintre Oficiul National al Registrului Comertului si Administratia Finantelor Publice.
Inmatricularea firmei se face repede. Pentru inregistrarea online in prima zi, dupa ce s-a rezolvat problema rezervarii numelui firmei se trece la inregistrarea cererii de inmatriculare, dupa care in a doua zi este solutionata aceasta cerere, iar in a treia zi sunt eliberate documentele prevazute de lege. Atentie insa, acest lucru poate fi facut doar de cei care au drept de semnatura electronica pe baza de certificat digital.
Primul pas pentru a inregistra o activitate comerciala este crearea un cont de utilizator al portalului. Accesul utilizatorului pe portal este gratuit sau platit, in functie de tipul serviciului ales la inregistrare. Pentru inregistrarea activitatii comerciale se parcurg urmatoarele etape: completarea cererii de inregistrare, completare solicitare (de inmatriculare a firmei), completarea anexelor si declaratiilor, plata taxelor de inregistrare, generare si semnatura.
Valoarea taxelor este aceeasi ca atunci cand se depun solicitarile la ghiseu. Taxele pot fi platite la casieria Oficiului Registrului Comertului (varianta care este neplacuta deoarece insemna deplasarea la ONRC) prin ordin de plata sau online. In mod logic, daca inregistrarea firmei se face online, utilzatorul ar trebuie sa opteze si pentru efectuarea platilor online. Eliberarea documentelor care atesta inmatricularea firmelor, se poate face fie prin ridicarea lor de la ghiseu fie prin posta, in functie de optiunea utilizatorului.
Chiar daca documentele ce trebuie completate sunt aceleasi ca si in cazul deplasarii Oficiul National al Registrului Comertului si inregistrarii firmei in „varianta clasica”, completarea online a cererilor si depunerea online a documentelor necesare infiintarii inlatura disconfortul drumurilor la Registrul Comertului si la Administratia Finantelor Publice, precum si a timpului pierdut in fata ghiseului pana la verificarea formala a  dosarului de inmatriculare.
In cazul in care cel care isi inregistreaza firma stie exact cu ce activitate comerciala va demara acesta va trebui sa obtina aceleasi autorizatii pe proprie raspundere ca la depunerea la ghiseu. (Ministerul de Interne - Brigada de pompieri militari, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, Ministerul Mediului si Padurilor, Garda Nationala de Mediu, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Inspectia Muncii, Ministerul Sanatatii, Inspectia Sociala si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor).

Teoretic totul este perfect. Din pacate nici nu a fost bine lansat acest nou portal si in presa romanesca au inceput sa apara articole care ne spun ca timpul real pentru a avea toate actele necesare demararii afacerii este intre 7 si 10 zile

Trimite unui prieten: e-mail: numele dvs:
|  useful links  |  terms and conditions  |  privacy  |  about us  |  contact us  |  bookmark page  |  help  |  news  |  firms/counties  |