back Back

Cum sa iti selectezi personalul

[20/03/2013]

Mai ales intr-o firma mica angajarea unei persoane este un pas important. In timp ce marile companii au departamente specializate de resurse umane in care lucreaza  persoane cu experienta, in selectia si recrutarea personalului in cazul firmelor mici, administratorul sau managerul firmei trebuie sa se implice direct in procesul de selectie.

Pentru cei care sunt mai noi in lumea afacerilor si care nu au experienta in selectia de personal vom incerca in continuare sa prezentam cativa pasi pe care ar fi bine sa ii parcurga inainte de a incepe procesul de selectie. 

1. Clarificarea obiectivului urmarit prin angajare: care va fi rolul angajatului in firma, ce sarcini va avea acesta, care este timpul de lucru estimat.

In cazul in care angajarea se face pentru a inlocui o persoana care a parasit sau va parasi compania aceste obiective au fost stabilite probabil anterior dar nu ar strica o revizuire a obiectivului.

2. Elaborarea profilului angajatului: se va stabili care ar trebui sa fie nivelul de educatie, calificarea detinuta, experienta profesionala, etc. Odata profilul stabilit se va stabili si un nivel de salarizare pentru postul pe care se va face angajarea. Ca si la punctul precedent, in cazul in care angajarea se face pentru a inlocui o persoana care a parasit sau va parasi compania se va revizui profilul elaborat mai demult.

3. Pregatirea Fisei Postului si a unui draft al Contractului de Munca: cei mai multi angajatori fac acest lucru dupa ce au selectat persoana dorita dar cea mai buna varianta este sa o faci inainte de a incepe interviurile deoarece asa iti fixezi mai bine obiectivele si cerintele si vei sti cum sa elaborezi cat mai bine anuntul de angajare si ce sa discuti la negocierile cu cei selectati. Inainte de a pregati aceste documente ar fi bine sa citesti din nou codul muncii deoarece in Romania acesta se schimba destul de des si poti avea surprize neplacute.

4. Redactarea si publicarea anuntului de angajare: pare simplu, dar daca vrei ca la interviu sa se prezinte cele mai bune persoane care ar putea ocupa postul vacant trebuie sa concepi un anunt atractiv pentru cei care corespund cerintelor tale si care sa ii indeparteze pe cei necorespunzatori. Anunturile extrem de simple de genul „angajez inginer mecanic” te vor obliga sa citesti sute de CV-uri. In anunt trebuie evidentiat in mod clar profilul care se doreste, tipul de contract de munca, cerinte speciale daca e cazul si eventualele avantaje oferite.

Un mic detaliu: trebuie sa te decizi daca dai numele companiei sau dai un anunt asa-zis „anonim”. Nu exista o recomandare in acest sens. Decizia poate fi diferita de la caz la caz, in functie de imaginea firmei pe piata si de scopurile urmarite.

La fel de important ca si textul anuntului este si locul unde publici anuntul. Pentru a atrage cei mai buni potentiali candidati, in functie de profilul acestora trebuie sa te gandesti daca e mai bine sa dai anunturi online sau anunturi in presa scrisa, si in ce ziare sau pe ce site-uri .

IMPORTANT: locul de munca vacant trebuie comunicat si la AJOFM. Puteti fi sanctionat daca faceti angajari fara a comunica in prealabil la AJOFM ca aveti locuri de munca vacante.

5. Preselectia CV-urilor primite: din zecile sau sutele de CV-uri primite trebui sa selectezi acele persoane pe care le vei chema la interviu. Dupa ce ai stabilit numarul persoanelor care vor fi invitate la interviu ar trebui sa faci o planificare pe zile si ore pentru interviuri. E mult mai simplu sa chemi intr-o zi la aceeasi ora toti candidatii si sa ii pui sa astepte la rand dar asta ar putea face ca un candidat care ar fi ideal pentru compania ta, dupa 5 ore de asteptari sa nu se prezinte asa cum ar trebui iar tu sa angajezi o persoana care nu corespunde in totalitate cerintelor.

6. Interviul propriu-zis: este aspectul cheie al intregului proces si de aceea trebuie pregatit cu multa atentie. Exista carti intregi despre modul in care trebuie sa se desfasoare un interviu de angajare iar psihologii care lucreaza in acest domeniu pot devolta niste interviuri extrem de interesante combinate cu baterii de teste. Managerii micilor companii trebuie sa se orienteze spre interviuri mai simple. Ei trebuie sa isi structureze interviurile in 3 parti si anume:

a) etapa pregatitoare, in care se stabileste un prim contact cu candidatul si se prezinta pe scurt modul in care se va derula interviul.

b) derluarea interviului propriu zis in care se pun intrebari pentru a verifica ceea ce este scris in CV si a vedea cat de util poate fi potentialul candidat companiei. In ceea ce priveste intrebarile pe care le poti pune acestea ar putea fi:
- Cum te descrii pe scurt?

- Unde ai mai lucrat pana acum?

- De ce ai plecat (vrei sa pleci) de la ultimul loc de munca?

- Care sunt punctele tale slabe?

- Care sunt punctele tale tari?

- Care este jobul ideal pentru tine?

- Ce stii despre firma noastra?

- De ce vrei sa te angajezi la noi?

- De ce te-am angaja pe tine?

- Lucrezi bine in echipa?

- Esti dispus sa calatoresti in interes de serviciu?

- Ce parere ai despre munca?

- Care a fost cea mai mare dezamagire profesionala a ta?

- Unde te vezi peste 5 ani?

- La nevoie esti dispus sa muncesti peste program? Dar in weekend?

- Care sunt asteptarile tale de la acest job/companie?

- Care este salariul la care te astepti?

- Intrebari tehnice daca e cazul

Acestea sunt doar cateva exemple. In principiu prin aceste intrebari trebuie sa descoperi care sunt cunostintele si abilitatile candidatului, experienta profesionala, atitudinea fata de munca, nivelul de interes pentru ocuparea postului si asteptarile candidatului.

c) finalizarea interviului, in care se precizeaza daca va mai exista o intalnire si/sau cum se va proceda mai departe.

 

7. Angajarea candidatului selectat: dupa identificarea persoanei urmeaza partea asa zis birocratica ( controlul la medicina muncii, semnarea contractului de munca, a fisei postului, evaluarea, inregistrarea pe REVISAL, etc.) care trebuie urmata cu strictete pentru a nu intampina eventuale neplaceri in viitor.

 

 

Consultant: Pascu Vlad 

Trimite unui prieten: e-mail: numele dvs:
|  useful links  |  terms and conditions  |  privacy  |  about us  |  contact us  |  bookmark page  |  help  |  news  |  firms/counties  |